Przygotowanie własnej pizzy jest łatwiejsze niż myślisz i nie musi to być jednorazowy cheat meal. Skromna pizza jest świetną opcją obiadową i może być zrobiona ze zdrowych składników. W tym wpisie znajdziesz porady, jak zrobić idealną domową pizzę samodzielnie, używając prostych składników i sztuczek, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Niezależnie od tego, czy posiadasz własny piec do pizzy opalany drewnem, czy zwykły piekarnik w domu, te wskazówki pomogą Ci uzyskać jak najwięcej korzyści z następnej domowej pizzy. Ponowne odkrycie autentycznej żywności rzemieślniczej było globalnym ruchem w ostatnich latach. W tym wpisie na blogu pokazujemy, jak zrobić doskonałą domową pizzę w domu i że nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Autentyczna włoska pizza powstaje na cienkim cieście, najlepiej z włoskiej mąki 00. Mąka ta jest wytwarzana ze specjalnego rodzaju pszenicy, która ma miękką, delikatną teksturę i bogaty, orzechowy smak. Jest to mąka używana w większości włoskich pizzerii. Do ciasta dodawana jest również odrobina oliwy z oliwek, aby pomóc mu się rozciągnąć i urosnąć w celu uzyskania cienkiej skórki.
Chociaż grubsza skórka jest pyszna, prawdziwa włoska pizza ma tylko około jednego centymetra grubości. Do ciasta dodaje się również odrobinę włoskich drożdży. Włoskie drożdże różnią się od drożdży piekarniczych. Te są najmocniejszym rodzajem drożdży do wypieków. Ciasto wyrasta więc szybciej i ma łagodniejszy smak. A to właśnie ten smak jest najważniejszym elementem w dobrej pizzy.
Jeśli robisz pizzę z grubszym ciastem, możesz ją zrobić z dowolnej mąki. Możesz również zmieszać ze sobą dwie mąki, aby uzyskać wyjątkowy smak swojej pizzy. Możesz użyć mąki uniwersalnej, pełnoziarnistej, żytniej lub mieszanki mąk. Możesz też użyć mąki bezglutenowej.
Jeśli chcesz, aby pizza miała nieco cięższy smak, użyj mąki uniwersalnej lub pszennej. Jeśli chcesz, aby ciasto do pizzy miało lżejszy smak, użyj mąki żytniej lub białej pełnoziarnistej. Jeśli masz czas, możesz przygotować ciasto bez drożdży za pomocą maszyny do chleba lub zwykłej maszyny z hakiem do ciasta. Jeśli chcesz zrobić ciasto do pizzy z mąki bezglutenowej, możesz użyć mąki ryżowej lub skrobi kukurydzianej. Użyj mąki ryżowej, jeśli chcesz uzyskać cięższy smak, a skrobi kukurydzianej, jeśli chcesz uzyskać lżejszy smak.