12-05-22
Czym jest włoska pizza

Dodany przez Administrator

Czym dokładnie jest włoska pizza? Różne rodzaje pizzy, które warto spróbować

Jak w przypadku każdej kuchni, istnieje tak wiele różnych rodzajów włoskiej pizzy, że może być trudno wiedzieć, od czego zacząć. Ta słynna podstawa kuchni włoskiej występuje w wielu odmianach w różnych regionach i miastach Włoch. Od słynnej pizzy neapolitańskiej, którą tradycyjnie je się rękami i która ma bardzo cienką, niemalże krakersową skórkę, po środkowowłoską focaccię, która ma grubszą, bardziej chrupiącą skórkę i może być posypana niemalże wszystkim, co przyjdzie Ci do głowy! W tym poście będziemy odkrywać rozległy świat włoskiej pizzy - od jej początków po kilka prostych, ale skutecznych przepisów na przyrządzenie własnej w domu.

Włoska pizza a pizzeria w Polsce jakie są różnice?

W krajach takich jak Włochy i Polska pizzeria to miejsce, do którego można pójść i kupić pizzę. Jest to zazwyczaj inny rodzaj pizzy niż ten, który zjesz w restauracji lub w domu. Aby zrobić pizzę w pizzerii, ciasto jest rozwałkowywane bardzo cienko, a następnie pieczone w bardzo gorącym piecu. Często podaje się ją z dodatkami na wierzchu ciasta, a następnie kroi na pojedyncze plastry.

Kiedy robimy pizzę w domu, ciasto nie jest rozwałkowywane tak cienko, a dodatki są nakładane na ciasto przed pieczeniem. Oznacza to, że można uzyskać grubsze plastry pizzy i tworzyć więcej różnych kombinacji dodatków. Tak więc, jeśli odwiedzisz pizzerię w Polsce, będziesz miał zupełnie inne doświadczenie z pizzą niż jeśli robisz pizzę w domu.

wloska pizza przygotowanie

Jakie są najlepsze rodzaje włoskiej pizzy?

Przy tak wielu różnych rodzajach włoskiej pizzy, może być trudno wiedzieć od czego zacząć. Oto krótki przegląd niektórych z najbardziej tradycyjnych i popularnych rodzajów pizzy we Włoszech.

  • Napoli - Jest to najbardziej znany rodzaj pizzy i pochodzi z Neapolu. Pizza Napoli tradycyjnie ma bardzo cienką, prawie krakersową skórkę i jest pokryta bardzo cienką warstwą sosu pomidorowego i sera mozzarella.
  • Riscoscia - tę pizzę również znajdziesz w Neapolu, ale różni się ona nieco od Napoli. Chleb jest grubszy, a polewa zazwyczaj bardzo prosta - zazwyczaj jest to tylko mozzarella i oregano.
  • Quattro Stagioni - Ta pizza zawiera kombinację dodatków, które są typowe dla włoskich potraw, takich jak pomidory, oliwki, karczochy i ser mozzarella. Jej nazwa pochodzi od czterech pór roku.
  • Focaccia - Ten rodzaj pizzy jest wykonany z bardziej miękkiego ciasta i może być pokryty prawie wszystkim, co można wymyślić. W środkowych Włoszech focaccia jest często podawana z prostą mżawką oliwy i soli.